Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι περισσότερο συνηθισμένη από όσο νομίζουμε και επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας
Η βιταμίνη D φαίνεται να είναι τόσο σημαντική που τη φτιάχνει το ίδιο μας το σώμα. Κάθε φορά που το σώμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα UVB φωτόνια που πέφτουν στην επιδερμίδα μετατρέπουν την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3, που στη συνέχεια μεταφέρεται στο συκώτι και τα νεφρά και μετατρέπεται στην ενεργή μορφή της για να χρησιμοποιηθεί από το σώμα για διάφορες βιολογικές λειτουργίες.
Τι κάνει η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και χρειάζεται για την ανάπτυξη των οστών. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, τα οστά μπορεί να γίνουν λεπτά και εύθραυστα. Επίσης, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθάει στη ρύθμιση διαδικασιών, όπως η ανάπτυξη των κυττάρων, η νευρομυϊκή και ανοσοποιητική λειτουργία και ο μεταβολισμός της γλυκόζης.
Ανοσοποιητικό σύστημα και βιταμίνη D
Πριν από την ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιβιοτικών, οι γιατροί έδιναν στους φυματικούς μουρουνόλαδο δίχως να ξέρουν πως έτσι τους χορηγούσαν βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D φαίνεται να ενισχύει την έμφυτη ανοσοαπόκριση του οργανισμού, προάγοντας την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων όπως η καθελεσιδίνη, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.
Στις μέρες μας, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με υψηλότερα ποσοστά διαφόρων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της βακτηριακής κολπίτιδας και του HIV. Σε μια πρόσφατη έρευνα, τα ευρήματα από τη μετα-ανάλυση αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό (COVID-19) [1].
Αν λοιπόν θέλουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, με τα ελάχιστα επίπεδα της βιταμίνης που κυκλοφορούν στο αίμα να καθορίζονται στα 30 ng/mL.
Το παράδοξο της έλλειψης βιταμίνης D σε μια ηλιόλουστη χώρα
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως έλλειψη της βιταμίνης D αφού περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη. Και, παραδόξως, το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Kύπρο που απολαμβάνουν ετησίως 2.700 ώρες ηλιοφάνειας.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ. Σουζάνα Ξυδά, το 72,7% των κατοίκων της Ελλάδας και το 69,3% των κατοίκων της Κύπρου παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D [2].
Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι δουλεύουμε σε γραφεία, ότι φοράμε συνεχώς αντηλιακό ή ότι τα σκούρα δέρματά μας δρουν σαν σκίαστρο, μειώνοντας την παραγωγή βιταμίνης της D. Το θέμα είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη D από αυτή που μπορούμε να φτιάξουμε, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δεν είναι η λύση, ούτε δυστυχώς η διατροφή, αφού σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν μπορεί να μας παρέχει τις ποσότητες D που χρειάζεται ο οργανισμός σε ημερήσια βάση. Με την εξαίρεση των λιπωδών ψαριών, οι περισσότερες τροφές, ακόμα και τα ενδυναμωμένα με βιταμίνη D γάλατα έχουν ελάχιστη ή σχεδόν καθόλου βιταμίνη D.
Το γεγονός αυτό καθιστά τα συμπληρώματα βιταμίνης D εξαιρετικά σημαντικά.
Πώς διορθώνουμε την έλλειψη βιταμίνης D
Η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία αναφέρει ότι για να διατηρηθούν τα επίπεδα οι ενήλικες μπορεί να χρειάζονται τουλάχιστον 37,5 έως 50 mcg (1.500–2.000IU) /ημέρα συμπληρωματικής βιταμίνης D, και τα παιδιά και οι έφηβοι τουλάχιστον 25 mcg (1.000 IU)/ημέρα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, προτείνεται στα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για εποχική γρίπη ή COVID-19, η χορήγηση 10.000IU βιταμίνης D3 ημερησίως για αρκετές εβδομάδες, ώστε να ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα τους.
Για αυτό και το εργαστήριο Bio-Life προτείνει την Be-Life Natur-D 2000, σε μια ικανή δοσολογία και μορφή που θα μας βοηθήσει να αυξηθούν γρήγορα τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό και να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα εν όψει του χειμώνα.
Πηγές