blogΜετάβαση από εποχή σε εποχή

17 Νοεμβρίου 20230
Συμπληρώματα για το φθινόπωρο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την κόπωση

Το φθινόπωρο είναι μια μεταβατική εποχή τόσο για τη φύση, όσο και για μας. Η θερμοκρασία πέφτει, οι μέρες μικραίνουν, και τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια για τον χειμώνα.

Εμείς πάλι, αποζητάμε πιο βαριά φαγητά, θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, και συχνά αισθανόμαστε μια απροσδιόριστη κόπωση που μπορεί να οφείλεται σε  παράγοντες όπως οι λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός που επιδρούν στην παραγωγή μελατονίνης, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αλλαγή στη ρουτίνα  και οι περισσότερες υποχρεώσεις.

Παράλληλα, κατά το φθινόπωρο αρχίζει να δημιουργείται το ιδανικό κλίμα για την ανάπτυξη των ιών, αφού ο καιρός σταδιακά κρυώνει κι εμείς περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Για αυτό είναι εξαιρετικά  σημαντικό να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να  βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται.

 

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι γνωστή.

Ισορροπημένη διατροφή με φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και εσπεριδοειδή, τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα και γυμναστική.

Αν θέλουμε όμως να εξοπλίσουμε  καλύτερα τον οργανισμό μας εν όψει του χειμώνα αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσουμε να παίρνουμε στοχευμένα συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ενέργειά μας.

 

Βιταμίνη D: ο απαραίτητος σύμμαχος

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων όπως τα κύτταρα Τ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ παράλληλα μειώνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η βιταμίνη D παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί χαμηλότερη παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή μας. Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μετριάσουν την κόπωση και να βοηθήσουν το σώμα να αντισταθεί σε ασθένειες.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, φαίνεται ότι η κατανάλωση 1.000–4.000 IU (25–100 mcg) βιταμίνης D ημερησίως είναι ιδανική για τους περισσότερους ανθρώπους για να επιτύχουν υγιή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα [1].

 

Βιταμίνη C : ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και πνευματική διαύγεια

Η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενθαρρύνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας αυτά τα σημαντικά κύτταρα από βλάβες, ούτως ώστε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Η κούραση που αισθανόμαστε το φθινόπωρο δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το αίσθημα της κόπωσης. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 και αφορούσε υγιείς νέους έδειξε ότι τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης C σχετίζονταν με χαμηλά επίπεδα πνευματικής διαύγειας. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C συνέβαλε στην εστίαση της προσοχής και την καλύτερη απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα [2].

 

Yπερ-συνδυασμοί 

Αν αυτό το φθινόπωρο αισθανόμαστε περισσότερο ληθαργικοί, ίσως χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια.

Imubiol

Η Imubiol είναι μια αποκλειστική φόρμουλα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού,  που περιέχει βιταμίνη C, βακτήρια γαλακτικού οξέος, φυτά, μέταλλα και αμινοξέα Το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκονται στο έντερο, οπότε τα οκτώ δισεκατομμύρια καλά βακτήρια της σύνθεσης που προέρχονται από εννέα στελέχη, θα συνδράμουν σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού. Ο συνδυασμός ενισχύεται με ψευδάργυρο, βιταμίνη B6 για την ανανέωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδη και διεγερτικό κουρκουμά, και τα θρεπτικά μανιτάρια σιτάκε.

Acerola 750

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας και παράλληλα να ανακτήσουμε την ενέργειά μας, τότε ο συνδυασμός Acerola 750 που περιέχει δύο μορφές βιταμίνης C μαζί με εκχυλίσματα βιολογικού σιτάκε και ασβαγκάντας, είναι ο ιδανικός για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να διεγείρει τη ζωτικότητα του οργανισμού και να μειώσει το αίσθημα κόπωσης.

Οι μεταβατικές περίοδοι δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες ή κουραστικές. Είναι όμως ιδανικές για προετοιμασία και ανασυγκρότηση για να “μπούμε” στον χειμώνα με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

 

Πηγές

[1] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8783887/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.